Tämän FA jutun aiheena on Volvo S60 mkII etukaiuttimien vaihto. Ohje pätee vuosimalleihin 2010-2018. Samalla ohjeella kaiuttimet vaihtuvat myös Volvo V60 sisarmalliin samoilla valmistusvuosilla. Oven purkamista ei tässä jutussa käydä läpi, hyvin purkuohjeita löytyy googlen avulla ja esimerkiksi TÄÄLLÄ on video josta homma käy ilmi.
Tuotteet joita tämä juttu koskee:
- Helix S 62C erillissarja
- Kaiutinadapteri SAK-3216 Volvo
- AeroFlex 10 pehmytmatto
- CTK WaveFix 15 tai 35 pehmytmatto
- CTK Premium 2.2 vaimennusmatto
Tässä malli minkänäköisiin oviin tämän jutun ohje on sovellettavissa.
Midbasson asennus
Tämän näköinen näkymä on ovessa oviverhoilun poistamisen jälkeen.
Kun alkuperäinen kaiutin on poistettu ovesta, sen takana on muovikehikko joka on aika umpinainen. Se estää midbasson hengittämistä oveen kunnolla ja tekee hyvin vaikeaksi laittaa vähääkään vaimennusmattoa oveen ilman sisäpuolisen muovipaneelin purkamista. Joka taas vaatii ikkunan irroittamisen. Tässä asennuksessa päätettiin asiakkaan kanssa leikata pois ne kehikon osat joissa ei ollut johtosarjoja kiinnitettynä. Jotta saatiin tehtyä aukosta käsin jonkin verran vaimennusta ulkopeltiin ja kaiuttimen taakse saatiin AeroFlex 10 mattoa. Ja midbassolle paremmin tilaa hengittää.
Kaiuttimen tausta ennen ja jälkeen muokkauksen
Ulkopeltiin asennettiin sille alalle CTK Premium mattoa mihin aukosta käsin päästiin asentamaan. Ja kaiutinelementin taakse laitettiin STP AeroFlex 10 mattoa noin arkki per ovi. Sisämuovi oli hyvin tuleva ja akustisesti aika kuollut joten siihen laitettiin vain muutamia paloja mattoa tasaisempiin kohtiin. Umpeenvuoraaminen hankaloittaa auton mahdollista huoltoa eikä siitä tässä tapauksessa olisi ollut juurikaan hyötyä.
Sisäpuoli ennen kaiutinadapterin asennusta
Koska kaiuttimen takaa leikattiin pois tukimuoveja, tehtiin vielä hieman lisäjäykistettä rakenteeseen asentamalla kaiutinadapteri ruuvien lisäksi kiinni erittäin vahvalla liimamassalla oven sisämuoviin.
Kaiutinadapteri asennettuna oveen.
Kaiuttimien kytkentä:
- Apukuljettajan puolella keltainen mustalla raidalla on –
- Apukuljettajan puolella violetti mustalla raidalla on +
- Kuljettajan puolella harmaa mustalla raidalla on –
- Kuljettajan puolella vihreä mustalla raidalla on +
HUOMIO! Napaisuudet voivat vaihdella, pariston ja parin johdonpätkän avulla selvität helposti alkuperäisestä kaiuttimesta kumpi on + ja kumpi -.
Uusi midbasso paikoillaan.
Midbasso tulee niin hyvin oikealle kohdalle ovessa, että sen tiivistämiseen oviverhoiua vasten ei tarvita RKFR-rinkuloita vaan pelkkä Bitoplast Tape tai Soft Tape riittää hyvin asennettuna kaiuttimen reunuksen päälle.
Oviverhoilun sisäpuolelle laitettiin reilulla kädellä CTK WaveFix mattoa.
Diskantin asennus
Tässä autossa on BLIS-järjestelmä jonka silmä on asennettuna peilikolmioon. Diskantin asennus onnistuu silti ja autoihin joissa tätä ominaisuutta ei ole, asennus on vielä hivenen helpompi.
Alkuperäinen diskantti ja BLIS-sensori
BLIS-sensorin saa poistettua peilikolmiosta asennuksen tieltä pois. Ja näin kannattaa tehdäkin ettei sitä vahingossa vaurioita. Peilikolmion kiinnitysneppareita pitävä muovi ja BLIS-sensorin osat ovat kiinni peilikolmiossa perinteisillä sulatetuilla muovitäplillä. Ne ajetaan varovasti dremelin jyrsinterällä pois ja osat saa irti. Kiinnityksen takaisin voi tehdä monella eri tavalla. Kuumaliimalla, sulattamalla uutta sopivaa muovia ja jollain hitaammin kuivuvalla liimamassalla. Ja yksi suosittu keino on käyttää ensin 2K pikaliimaa ja varmistaa se vielä hitaammin kuivuvalla massalla.
Peilikolmio tyhjennettynä turhasta tavarasta ennen diskantin asennuksen aloittamista.
Alkuperäinen “ritilä” on lähes umpimuovia. Tämän takaa ei kaksista diskanttitoistoa ole mahdollista saada aikaan.
Koska alkuperäinen ritilä on toivottoman umpinainen, ei asennusta sen taakse juurikaan harkittu. Lisäksi paikka on todella ahdas joten tämän sarjan diskanttia ei olisi alkuperäisen paikalle saanut sopimaankaan oikein mitenkään. Siispä peilikolmioon tehtiin diskantin upotuskauluksen vaatima reikä ja diskantti asennettiin pintapuolelta.
Uusi diskantti asennettuna ja BLIS-sensori takaisin paikoillaan.
Sama katsottuna eri suunnasta.
Tässä tapauksessa täydellistä OEM-lookkia ei saatu aikaan millään. Siihen olisi pitänyt valita sarja jossa on huomattavasti pienempi diskantti ja samalla tyytyä siihen tosiasiaan että äänenlaadussa yläpään osalta olisi menetetty aika paljon.
Kuva diskantista paikoillaan autossa.
Jakosuotimien asennus
Jakosuotimille oli yksi sopiva paikka ovessa johon ne mahtuivat peräkkäin jonoon. Suotimien pehmeä kumikuori on todella kiva juttu, ne eivät kolise oven sisällä ja ovat mukautuvampia kiinnittää. Tässä suotimet kiinnitettiin oveen Gorilla-teipillä ja ne painautuivat hyvin paikoilleen oviverhoiluun asennetun WaveFixin avulla.
Diskantin tasoksi valittiin jakosuotimesta -2 dB taso. Se oli sen verran reilusti paremmin esillä kuin midbasso että tämä osoittautui ihan oikeaksi ratkaisuksi.
Koko ovi asennuksen jälkeen valmiina.
Loppuyhteenveto
Ääni parani joka osa-alueella selvästi alkuperäiseen verrattuna. Tähän ehkä kaikkein paras selostus on lainaus asiakkaan lähettämästä palautteesta, joka oli varsin perusteellinen.
Ensimmäisenä havaintona sanoisin, että äänentoisto parantui huomattavasti orkkistötteröihin verrattuna. Äänimaailma on selkeä ja kirkas, voisi kuvailla jopa adjektiivilla luonnollinen. Joistakin tietyistä biiseistä kuului sellaisia pieniä nyansseja, joita ei ole aiemmin kuulunut, mutta jotka kuitenkin sieltä takaa löytyvät jos vain erottelutarkkuus kauttimissa riittää.
Midi potkii aika mukavasti ja tarkasti omalla taajuusalueellaan, ylemmät taajuudet soi puhtaasti, eikä liian voimakkaasti. Joten oli varmasti hyvä idea tiputtaa suotimesta jo lähtökohtaisesti sen -2db asennuspaikasta johtuen. Vaimennus toi uskottavuutta basson toistolle, eikä paikat kumise. Vaimennuksen vaikutuksesta etuovissa ajomeluun en uskalla sanoa mitään puolesta vai vastaan, tietyt taajudet ajomelun osalta ovat mahdollisesti himppusen vaimentuneet.