Tässä jutussa vaihdetaan suosittuun perheautoon Toyota Versoon paremmat etukaiuttimet. Tämän auton alkuperäiset kaiuttimet kuunneltiin ennen asennusta. Kuuntelussa todettiin, että vaikka äänessä oli paljon parantamisen varaa, kokonaisuus oli kuitenkin yllättävän tasapainoinen. Auton hintaluokka huomioon ottaen jopa yllättävä, paljon kalliimmissa autoissa on paljon huonompia vakiokaiuttimia.
Kuuntelun jälkeen todettiin, että satasen hintaluokan kaiutinsarjoilla ei kannata tähän hommaan lähteä. Jos halutaan selkeästi parempi äänentoisto lähtötilanteeseen verrattuna, pitää asentaa myös oikeasti paremman luokan kaiuttimet.
Hyvin usein kaiuttimien vaihdossa ajatellaan että mikä tahansa muutaman kympin kaiutin on aina parempi kuin auton alkuperäinen. Näin asia ei oikeasti ole. Isoin virhe on säästää liikaa ja ostaa halvimmat ja huonoimmat kaiuttimet. Asennuksen jälkeen voi käydä niin että lopputulos on jopa huonompi kuin alunperin ja se jos joku on rahan haaskausta.
Asiakkaan kanssa koekuunneltiin kaiutinsarjoja liikkeessämme ja hän päätyi valitsemaan asennettavaksi sarjaksi PHD Audio CF 6.1 Kit-sarjan. Tämä parin sadan euron kaiutinsarja on hyvin varma valinta, se on aidosti jo parempaa luokkaa mitä suurin osa autojen vakiokaiuttimista.
Tuotteet joita tämä juttu koskee:
- PHD Audio CF 6.1 Kit erillissarja
- CTK Soft Tape
- CTK Premium 1.8 vaimennusmatto
- Kaiutinadapteri 271300-04
Teimme myös valmiin paketin tämän asennuksen tarvikkeista, sisältäen paljon muutakin pientä kuin edellä mainittuja tuotteita. Valmispaketti on myynnissä tuotenimellä
Siinä on mukana myös tarvittavat kaapelit midbassolle, diskantille ja jakosuotimelle. Pop-niitit ja ruuvit kaiuttimen ja adapterin kiinnittämiseen. Huopaa suotimen pehmustamiseen sekä vesisuojaa ja kaapeliaukkoa varten suikaleet vaimennusmattoa.
Oviverhoilun purkaminen
Kampea oven avauskahvan alla oleva muovisuojus pois. Sen alta löytyy ruuvi.
Seuraavaksi kannattaa ottaa pois oven katkaisinpaneeli. Se lähtee ensin kampeamalla takaraunasta ylöspäin ja sen jälkeen pujottamalla pois paikoiltaan. Paneelin irroittaminen helpottaa liittimen irroitusta paneelista.
Seuraavaksi kampea oven kiinnivetokahvan päältä muoviverhous pois. Sieltä alta löytyy kaksi ruuvia.
Kun nämä on tehty, oviverhoilu on kiinni ovessa enää verhoilukiinnikkeillä. Kampea verhoilua ulkolaidaltaan poispäin ovesta ja saat vapautettua kaikki verhoilun kiinnikkeet.
Kun oviverhoilu on irti kiinnikkeistä, pitää vielä irroittaa ovimekanismin vaijerit kahvan takaa. Tässä kuvassa näkyvä valkoinen ja vihreä muovinen kiinnike lähtevät kampeamalla ne poispäin verhoilusta. Sitten saat pujotettua vaijerin pään irti kahvasta.
Kun verhoilu on saatu pois, odottaa tällainen näkymä.
Midbasson vaihto
Alkuperäinen kaiutin on kiinni kolmella popniitillä. Niitit porataan pois ja irroitetaan liitin kaiuttimesta. Alla olevassa kuvassa ovat vierekkäin uusi kaiutin ja vanha kaiutin.
Toyotaan on useampia kaiutinadaptereita, joissa on sama reikäjako kuin tässä käytetyssä adapterissa. Muut adapterit ovat kuitenkin liian korkeita. Tämä adapteri on juuri oikean korkuinen, kaiuttimen laippa ei ota kiinni oviverhoilun takana olevaan muoviseen renkaaseen jonka tehtävä on tiivistää alkuperäinen kaiutin oviverhoiluun. Midbasson vaihdon lopussa lisätty tiiviste laipan päällä sen sijaan tiivistää siihen renkaaseen juuri sopivasti.
TÄRKEÄÄ! Alkuperäisessä kaiuttimessa on vesisuoja yläreunassa. Jotta oven sisäpeltiä pitkin valuva kondenssivesi ei valuisi suoraan kaiuttimeen, tehdään vaimennusmatosta suojalippa pellin taakse. Siihen käytetään näitä kahta suikaletta, jotka ovat mukana FA DIY Toyota Verso-sarjassa.
Suikaleista tehdään puoliympyrä sisäpellin taakse kaiuttimen aukon reunoja pitkin kaiuttimen yläpuolelle. Sen tehtävä on ohjata taustalla valuva kondenssivesi kaiuttimen ohi. Puhdista pellin taustapuoli hyvin bräkliinillä ja liimaa suikale paikoilleen.
Suikale alkaa vasemman puoleisen nuolen kohdalta ja loppuu oikean puoleisen nuolen kohdalle. Mattoa jää pienet pätkät yli, ne käytetään myöhemmin toiseen tarkoitukseen.
Seuraavaksi valmistellaan kaiutinadapteri tähän asennukseen. Adapteri on ns. multiadapteri eli sopii useamman kokoisille kaiuttimille useisiin autoihin. Tälle kaiutinkoolle siinä on ylimääräisiä osia jotka taitetaan ja leikataan pois. Adapterin kaiutinaukosta poistetaan kaikki ulokkeet. Ne lähtevät kääntämällä pihdeillä.
Aukkoon jää pieniä jämiä, jotka vuollaan pois vaikka mattopuukolla, jotta aukko on oikean kokoinen kaiuttimelle. Kuvassa adapterin ennen ja jälkeen tämän operaation.
Seuraavaksi poistetaan adapterin ulkokehältä ylimääräiset kiinnityskorvakot. Me leikkasimme ne peltisaksilla, saha ja dremelin leikkuuterä toimivat myös.
Leikkaa Soft Tapesta sen verran pitkä siivu halki, että saat siitä tehtyä molempien kaiutinadaptereiden taakse tiivisteet ovipeltiä vasten. Liimaa tiiviste adaptereihin.
Seuraavaksi kiinnitetään adapteri pop-niiteillä oveen. Huomioi, että adapteri on oikeassa asennossa ja kaiutinkaapelin aukko tulee oikeaan suuntaan.
Halkaise taas Soft Tapea sen verran, että saat molempien kaiuttimien laipan takapuolelle kiinnitettyä tiivisteet.
Pujota uusi kaiutinkaapeli adapterissa olevasta aukosta ja liitä se auton omiin kaiutinjohtoihin. Kytkentä menee seuraavasti:
- Kuljettajan puolella pinkki on +
- Kuljettajan puolella violetti on –
- Apukuljettajan puolella vihreä on +
- Apukuljettajan puolella sininen on –
Emme pysty varmistamaan mistään, että jokaisessa koskaan valmistetussa Versossa värit ovat samat, nämä esimerkkinä autosta joka juttua varten tehtiin.
Seuraavaksi ota pätkät vaimennusmattosuikaletta, nyhdä niistä butyyliä ja tee kaiutinkaapelin aukkoon tiivistemöykky butyylistä.
Kaiutin kiinnitetään kahdeksalla ruuvilla adapteriin, muista toki laittaa liittimet kiinni ennen kaiuttimen kiinnitystä.
Seuraavaksi laita alla olevan kuvan mukaisesti kierros Soft Tapea kaiuttimen laipan päälle, se tiivistää kaiuttimen oviverhoilussa olevaan tiivisterenkaaseen.
Midbasson asennus on valmis, nyt voit kasata oviverhoilun.
Diskantin asennus
Diskantin suojaritilä lähtee autosta pois kun kammetaan etureunasta ylöspäin.
Alkuperäinen diskantti on kooltaan niin pieni, että ilman reilumpaa muokkaamista sen paikalle ei saa mahtumaan mitään parempaa. Diskantin asennusvaihtoehtoja tässä tapauksessa on kaksi. Toinen on asentaa diskantti mukana tulevien osien avulla ritilän päälle ja suunnattuna kuuntelijoihin päin. Sellainen ratkaisu näyttää tältä:
Me päädyimme tässä toiseen ratkaisuun, eli siihen että diskantti upotettiin auton ritilään.
Diskantin uppoasennuksessa porataan 45 mm reikä jonka keskipiste tulee alkuperäisen diskantin asennuskohdan keskelle. Kun reikä on porattu, hahmota diskanttia paikoilleen siten, että sen kiinnityskynnet tulevat suurin piirtein nuolten osoittamiin kohtiin. Jos taustalla on ylimääräistä muoviuloketta, leikkaa se pois että kynnet pääsevät aukosta läpi ja asennuspinnan taakse.
Varmista kiinnitys vielä kuumaliimalla tai liimamassalla taustapuolelta että diskantti pysyy ritilässä paikoillaan.
Diskantti kytketään jakosuotimeen ja auton alkuperäinen ritilä asennetaan paikoilleen.
Jakosuotimen asennus
Jakosuodin mahtuu diskantin aukosta kojetaulun sisään, kun suotimesta leikataan pois sen sivuilla olevat kaksi kiinnitysruuvin uloketta. Me leikkasimme ne peltisaksilla, dremel ja saha toimivat myös.
Auton alkuperäinen diskantin liitin on hieman syvällä kojetaulun ja tuulilasin välissä. Jos haluat helpon Plug&Play-liittimen jolla jakosuodin on helppo kytkeä diskantin perään, saat sen tehtyä purkamalla alkuperäisestä diskantista liittimen. Alla olevassa kuvassa on vasemmalla ehjä diskantti ja oikealla diskantti josta on irroitettu liitin ja siihen tinattu jakosuotimelle menevä kaapeli.
Alla olevassa kuvassa on diskantin pohjasta irroitettu liitin, jossa näkyy kontaktit joihin kaapeli tinataan kiinni.
HUOMIO! Jos et halua purkaa diskantista liitintä vaan liität suoraan auton kaapeleihin uudet kaapelit, huomioi että diskantin liitin autossa toimii haaroittimena oveen. Diskantin liittimeen tulee kaksi + johtoa ja kaksi – johtoa. Toinen on soittimelta tuleva ja toinen jatkaa matkaansa oven sisään. Jos liität vain toiset johdot, kuuluu pelkästään diskanteista tai ei mistään, eli älä pura haaroitusta.
Autosta tuleva kaapeli kytketään jakosuotimen IN liitäntään. Lisäksi kytketään jakosuotimen TW liitäntään kaapeli joka menee uudelle diskantille. WF liitäntään ei kytketä mitään. Kaapelit tuodaan suotimen pohjaa pitkin ja vedetään kiinni suotimen ympäri hyvällä teipillä. Näin saadaan vedonpoisto aikaan ja valmistellaan suodin siihen, että sen päälle laitetaan huopaa pehmikkeeksi.
Leikkaa huovasta tai muusta pehmeästä suikale joka peittää suotimen kuvan osoittamalla tavalla ja varmista sen kiinnitys teipillä suotimeen. Älä laita pehmustetta sivuille, suodin ei mahdu enää diskantin aukosta kojetaulun sisään jos teet niin.
Seuraavaksi sujauta jakosuodin kojetaulun sisään. Laita suodin niin päin, että kaapelit jäävät ylöspäin.
Liitä liittimet kiinni ja laita diskantin ritilä paikoilleen. Asennus on valmis.
Mitä saatiin aikaan?
Kuten alussa kerrottiin, vakiokaiuttimet olivat suht asialliset. Uusilla kaiuttimilla ääni hyppää kuitenkin muutamaa kertaluokkaa paremmaksi. Mittasimme samalla äänenvoimakkuuden asetuksella alkuperäisten ja uusien kaiuttimien äänenpaineen.
Alkuperäiset kaiuttimet ovat usein hyvin herkkiä, että niillä saadaan reilusti ääntä pelkällä soittimen teholla. PHD Audio CF 6.1 sarjan herkkyys oli erinomaisen hyvä. Voimakkaimmin kuuluva taajuus soi 0.2 dB kovempaa kuin alkuperäisillä kaiuttimilla joiden toistossa oli piikki 80 Hz kohdalla. Uusilla kaiuttimilla se voimakkain taajuus tuli kohdalle 55 Hz kuten alla olevasta vastekuvasta näkyy. A-painoitettuna uudet kaiuttimet soivat 2 dB kovempaa samalla voimakkuudella kuin alkuperäiset.
Äänenpainettahan tässä ei noilla voimakkuusmittauksilla sinällään haettu, vaan haluttiin selvittää asennetun sarjan tosielämän herkkyys verrattuna oem-kaiuttimiin.
Uusilla kaiuttimilla bassopäähän tuli siis lisää ulottuvuutta alaspäin jonkin verran mittarilla katsottuna. Vasteessa oli 250 Hz ja 600 Hz kohdalla vastaavanlainen kuoppa myös alkuperäisillä kaiuttimilla joten se johtunee auton ja asennuspaikkojen akustiikasta. Vasteessa näkyy myös pienet korostumat 1 kHz ja 8 kHz taajuuksilla, näiden pelättiin kuuluvan ikävästi lopputuloksessa. Siitä lisää kuunteluosiossa.
Hienona puolena se, että suurimmaksi osaksi off-axis tuulilasiheijastumana tuleva diskanttipää yltää noinkin tasaisena aina 18 kHz taajuuteen saakka. 20 kHz vaimenee, sitä on todella hankalaa saada off-axis ( eli asennus jossa diskantti ei ole suunnattu kuulijaa kohti ) asennuksella ulos monta kertaluokkaa kalliimmistakaan diskanteista. Ilman isompia taajuukorjaimen säätöjä ei tähän mennessä ole saatu mistään diskantista. Tämä yläpään toisto kertoo, että sarja sopii oikein hyvin autojen vakiopaikoille asennettavaksi, sillä harvassa autossa se diskantin paikka on suunnattuna kuulijaan. Useimmat asennuspaikat ovat off-axis tyyppisiä. samoin mittauksista voi päätellä, että valmistajan ilmoittama kaiutinsarjan 55 – 20 kHz toistoalue on hyvin realistinen.
Kuunteluarvioita
Bassotoisto ulottuu jonkin verran alemmas. Suurempana erona on, että bassossa on voimaa, tarkkuutta ja sävyjä aivan eri tavalla kuin aiemmin. Keskiäänialue ja diskanttialue ovat reilusti alkuperäistä selkeämmät ja sävykkäämmät. Stereokuva laajeni selvästi laidoiltaa ulommas ja nousi aiempaa ylemmäs. Laulajan ääni ja akustinen kitara ovat aivan toista luokkaa kuin ennen kaiuttimien vaihtoa. Vasteessa näkyneet 1 kHz ja 8 kHz korostumat eivät kuuntelussa haitanneet. Diskantti on sävyltään miellyttävä ja musikaalinen, eikä ärsyttäviä korostumia ole äänessä havaittavissa.
Asiakkaamme oli myös erittäin tyytyväinen. Hänen kommenteistaan referaatti tässä:
Pakko aloittaa rehellisesti. Hieman harmittaa. Verson etupään elementtien vaihdon jälkeen nimittäin polttoainekulutukseni arkiajossa on kasvanut jonkun verran, joka näillä nykyisillä hinnoilla ei ole mielekästä. Tätä harmitusta kyllä lievittää erittäin tehokkaasti se, että asennettu erillissarja muutti soundin aivan eri tasolle kuin mitä olisin toivonut. Nyt autossa siis viihtyy paremmin ja on ilo käydä ajelulla “parin pikku mutkan” kautta.
Pidemmän arvostelun hän jätti tuotteen PHD Audio CF 6.1 Kit arvosteluihin, sieltä voit käydä sen lukemassa.