Pioneer TS-WX010A aktiivisubwooferista tehtiin unboksausvideo. Laite on todennäköisesti markkinoiden pienikokoisin aktiivisubbari ja videon teon yhteydessä alkoi mietityttämään että pakkohan tätä on johonkin testata. Voiko näin pienellä bassolla tehdä oikeasti yhtään mitään? Sopiva asennuskohde löytyi ja samalla selvisi että asennuskin on tämä laitteen kohdalla todella helppo nakki. Käydään asennus läpi, mitataan vasteet ja kuunnellaan erilaisilla musiikeilla.
Laitteet joita tämä juttu koskee:
- Pioneer TS-WX010A aktiivisubwoofer
- Audison APX5 koaksiaalikaiuttimet
- Pioneer MVH-S520BT soitin
Lähtökohta
Kohteena on 31 vuotta vanha maasturi, Jeep Cherokee 1991. Harrasteauto metsäteillä ajelemiseen ja koirien kuljettamiseen. Tavaratilaan ei voi asentaa mitään, että tila säilyy koirilla. Käytännössä ainoa asennuspaikka on apukuskin jalkatilan perälle. Etupenkkien alle ei oikein mahdu mitään jos meinaa että takapenkillä istuvatkin saavat jalkansa johonkin. Auton kaiutinpaikat ovat etuovien alareunoissa, kaiutin kiinni pellissä, mutta vanhan auton aidosti pahvista puristettu ovipahvi ei kauhean tiivistä koteloa ovesta tee. Joten bassotoiston saaminen ovista vaatisi enempää rakentamista, mitä ei tämän auton kohdalla haluta kuitenkaan tehdä.
Alkuperäisillä kaiutinpaikoilla on asennettuna Audison APX5 koaksiaalit jotka muuten toimivat yllättävänkin hyvin, ainoastaan bassotoisto on melko ohut asennuspaikan haasteiden takia. Näiden koaksiaalien off-axis toisto yläpään suhteen on todellakin yllättävän hyvä. Tämän huomataan myöhemmissä taajuusvastemittauksissa, joissa yläpäästä ei juurikaan mitään puutu vaikka kaiuttimet ovat nilkkojen korkeudella. Soittimena autossa on Pioneer MVH-S520BT, jossa on DSP sisäänrakennettuna. Takaluukun kannessa on toinen pari samoja Audison APX5 koaksiaaleja alkuperäisillä paikoilla. Niistä saa hieman paremman bassotoiston kuin etuovipaikoilta, mutta käytännössä ne ovat koirien takia aina pois päältä.
Ylläolevassa kuvassa on taajuusvaste pelkillä APX5 koaksiaaleilla alkuperäispaikoilla etuovissa. Kaikki soittimen taajuuskorjaimet jne jne pois päältä ja etukaiuttimien ylipäästösuodin pois päältä. Bassopuoli on aika ohut, varsinkin kun vanha maasturi ei ajomelultaan ole hiljaisin mahdollinen kuuntelupaikka. Mutta tuo yläpään toisto on jopa hämmästyttävän hyvä ottaen huomioon että kyseessä ovat edulliset koaksiaalikaiuttimet. Joiden asennuspaikka on nilkkojen korkeudella ja alkuperäisten muoviritilöiden takana.
Aktiivisubbarin asennus
Kytkentöjen osalta asennus on peruskauraa, soittimelta rca-kaapeli ja herätevirtakaapeli. Rungosta maa ja sulakerasialta virtakaapeli. Tässä tapauksessa ei ole välttämätöntä tarvetta vetää virtakaapelia suoraan akulta, basson mukana tullut virtajohto on noin 1.5 mm² kaapelia joten virrankulutuksen on pakko olla todella pieni. Valmistajan ilmoittama Pioneer TS-WX010A maksimivirrankulutus on 4.2 A.
Fyysinen asennus on varsin näppärä Pioneerin kiinnikkeiden ansiosta. Laitteen mukana tulee kiinnitysraudat jotka ruuvataan ensin kummallekin lyhyelle sivulle itse koteloon. Sen lisäksi tulee kaksi leveämpää rautaa joihin saa kiinni mukana tulevat pultit.
Nämä ylläolevassa kuvassa olevat raudat on tarkoitus asentaa lattiamaton alle. Käytetään bassoa halutussa asennuspaikassa ja merkitään tussilla mattoon kohdat joissa ruuvien pitäisi olla. Sitten painetaan piikillä mattoon reikä, asetetaan raudat maton alapuolelle ja työnnetään pultit matosta läpi.
Ainakaan tässä tapauksessa asennusraudat eivät vaatineet mitään kiinnitystä maton alle vaan pysyivät hyvin paikoillaan kun matto oli painettu takaisin paikoilleen ja basso siihen päälle niin että pultit tulivat kiinnitysraudoista läpi. Paketissa mukana olevat “sormimutterit” pyöritellään kiinni ja basso pysyy paikoillaan oikein mainiosti. Aktiivisubbari painaa vain 1.5 kiloa, joten lähes kaikkien autojen lattiamatto on riittävän tukeva pitämään sen hyvin paikoillaan. Myös jalkatilan yläreunassa pystyasennossa.
Sormimutterit voi asentaa pultteihin kummin päin tahansa. Tässä tapauksessa ne asennettiin niin päin että itse mutteriosa on lähempänä pulttia, sillä matto oli sen verran paksu että toisinpäin eivät oikein yltäneet kiinni. Näin päin yltivät hyvin.
Laite ei juurikaan jalkatilaa asennettuna vie, eikä sitä näin oviaukosta katsottuna juuri huomaakaan. Tämä basso mahtuu taatusti ihan mihin tahansa autoon.
Miten basso kuuluu?
SItten se mielenkiintoisin asia. Kuuluuko siitä mitään? Tässä vaste basson asennuksen jälkeen kun oli ensin hieman testailtu eri jakoja jne ja saatu sellaiset jotka pikaisesti parhaalta kuulostivat. TS-WX010A oma jakosuodin pyöritettiin ääriasentoon 125 Hz ja tehtiin soittimen jakosuotimella kuskin paikalla kuunnellen jaoksi 50 Hz / 18 dB/oct. APX5 koaksiaaleille laitettiin 63 Hz / 12 dB/oct jako.
Kun laitteeseen saatiin virrat päälle, piti hieman hämmästyä. Sieltähän oikeasti kuuluu sen verran bassoa että sen selvästi huomaa. Vaikka auto ei ihan pienin mahdollinen ole. Ei toki isokaan, mutta matkustamon tilavuudeltaan hyvinkin minkä tahansa pakettiauton kokoinen ja selvästi pikkuautoja suurempi. Ja paikoillaan on ison miehen kämmenen kokoinen aktiivisubbari apukuskin jalkatilassa. Tässä vielä samassa kuvassa molemmat vasteet, jotta ero on helpompi huomata.
Vasteita vertaamalla huomaa, että 20 Hz taajuudella ei ole juurikaan mitään eroa. 30 Hz -100 Hz alueella sitä eroa on sitten aika paljon reilummin.
Kuuluuko se basso?
- Tämä aktiivisubbari ei ole oikea valinta, jos ajatellaan absoluuttista hifistelyä. Ei tule matalimmat urut mitenkään eikä muutenkaan toisto ulotu infraääniin asti.
- Tämä subwoofer ei ole oikea valinta, jos ajatellaan äänenpainehommia. Ei pärise peräkontti eikä fleksaa tuulilasi.
Nuo molemmat ylläolevat asiat lienee aika itsestäänselvyyksiä. Allaoleva asia sitten kyllä yllättivät totaalisesti.
- Tämä aktiivisubbari on ihan hyvä valinta jos tilaa ei vaan ole ja halutaan parempi bassotoisto helposti.
Toki tuo lausunto on riippuvainen siitä minkälaiset kaiuttimet autossa jo on. Jos autosta löytyy oem-vahvistin ja 8″ bassoelementit ovista tai auton oma subwoofer, tuskin tällä siinä tapauksessa paljoakaan parannusta saadaan aikaan. Sen sijaan perusaudiolla olevien pakettiautojen bassotoistoon todennäköisesti parannus on suuri. Kuten myös moneen muuhun autoon jossa on vain soitin ja peruskaiuttimet.
Oman soittolistan kappaleiden kuuntelukokemuksia
Tässä muutamista kappaleista kuuntelukokemuksia tämän aktiivisubbarin osalta. Näitä kappaleita on tullut kuunneltua paljon monenlaisten laitteistojen kera vuosien varrella joten tuli mieleen laittaa niistä tulleita huomioita esiin. Kommenteissa vertaan kuuntelua aktiivisubbarin kanssa ja ilman.
Toto, Hold The Line: Selvästi iloisempi kuunneltava aktiivisubbarin kanssa kuin ilman.
Lynyrd Skynyrd, Simple Man: Bassokitara löytyy mukaan ja saundi on paljon “uskottavampi” basson kanssa.
AC/DC, Boogie Man, Back In Black, You Shook Me All Night Long: Näissä kappaleissa on ero kuin yöllä ja päivällä. Paljon paremmin potkua ja kuunteluiloa basson kanssa.
Carolin No, Crystal Ball, Still Waters Run Deep, One Dollar RIng: Näissä ei tästä bassosta juurikaan ole iloa. Matalien toisto ei ole sen kummempi bassolla kuin ilman, lisää vaan pörinää musiikkiin.
Judas Priest, Painkiller: Hämmästys. Bassohan pysyy mukana tuplabasarissa eikä mene plörinäksi. Positiivinen yllätys.
Vanessa Fernandez, Here but I’m Gone: Ilman bassoa paljon ohuempaa kuunneltavaa, toimii ihan ok basson kanssa.
Loppuyhteenveto
Tämä aktiivisubbari ei sovellu hifistelyyn eikä SPL-hommiin. Rockkiin, poppiin, ysäriin ja radiosta musiikin kuunteluun tämä taas sopii ihan mainiosti. Omaan harrasteautoon tämä jäi paikoilleen, toistaiseksi ei ole tullut vastaan mitään parempaakaan mikä tuohon samaan tilaan mahtuisi. Kyllä tämän kanssa mieluummin kuuntelee radiota ja joskus musiikkia Tidalista ja Spotifysta tässä autossa kuin ilman tätä aktiivisubbaria.