Soitinten tehoilmoitukset ovat vähintäänkin kirjavia. Ja valitettavasti myös todella kaukana todellisuudesta. Joskus 80-luvulla tehoilmoitukset alkoivat kasvaa laatikoiden kyljessä. Lähtötasona oli 4×15 wattia ja siitä on päästy jo jopa 4×100 W ilmoituksiin. Kuitenkin se perusperiaate siinä soittimen vahvistimessa on aika lailla sama edelleen. Mitä järkeä kenelläkään on ostaa 4×60 watin tehoista vahvistinta jos soittimesta löytyy jo enemmän, vaikka 4×65 wattia? Ei mitään, jos sillä 4×65 watilla olisi jotain tekemistä todellisuuden kanssa.
Teho on hyvin yksinkertainen selvittää. Mitataan virta ja jännite, joiden tulo on se teho. Täällä aiheesta lisää. Toinen aiheeseen liittyvä suure on hyötysuhde. Täällä hyötysuhteesta ja erilaisista vahvistinten toimintaperiaatteista lisää. Tyypillisesti soittimen perässä on 10 A sulake, joka tarkoittaa suurin piirtein sitä että auton käynnissä ollessa siitä soittimen vahvistimesta on mahdollista saada ulos 4×35 W jos sen hyötysuhde olisi 100%. Mutta todellinen soittimen vahvistimen hyötysuhde on paljon pienempi.
Se siitä, mitattiin pari soitinta. Videolla mainitaan puhdas signaali ja kantti. Puhdas signaali on sellaista jossa vahvistin toistaa äänen sellaisena kuin se sen sisään ajetaan. Kantti tarkoittaa sitä että signaali alkaa leikkautumaan ja kuulostaa pahalta. Kansankielellä sanotaan että ääni alkaa särkemään. Mikä useimmiten pelkällä soittimella kaiuttimia soitettaessa ei johdukaan “kaiutinten liien pienestä tehonkestosta” vaan siitä että soittimen vahvistin menee kantille.
Vastakkain mittausvideolla ovat seuraavat laitteet: Pioneer MVH-X580BT on suosittu soitinmalli hyvillä ominaisuuksilla ja se edustaa tässä vertailussa perinteistä soitinta. Sen mittaustulokset ovat autosoittimelle hyvin tyypilliset ja vielä sieltä paremmasta päästä mitä olemme koskaan mitanneet. Haastajana sitten Pioneer MVH-280FD, jossa on Pioneerin uusi FD-luokan pääteaste jolle mainostetaan jopa 4×100 watin tehoja. Miten kävi? Katso video niin näet.