Mitä on AUTOHIFI? osa 2

Mitä on AutoHIFI laitteistossa?

Teknisesti määriteltynä autohifi on auton äänentoistolaitteiston parantelemista niin kauan että siitä ulos saatava ääni vastaa mahdollisimman tarkasti sitä mitä laitteistossa toistettavaan äänitteeseen on äänitetty. Tätä asiaa puitiin aiemmassa kirjoituksessa Mitä on autoHIFI osa 1.

Autohifilaitteistossa on aina vähintään kaksi komponenttia. Ohjelmalähde ja kaiutin. Ilman ohjelmalähdettä ei ole mitään toistettavaa ja ilman kaiutinta sitä toistettavaa ei voi kuulla.  Useimmiten se varsinainen ohjelman lähde on tänä päivänä radiolähetys tai puhelimesta striimattu musiikki mutta ohjelmalähteellä tarkoitetaan tässä sitä laitetta josta ääni menee eteenpäin ja jossa on äänenvoimakkuuden säätö. Toki jos autohifilaitteisto koostuu kojetaululle tai apukuskin penkille heitetystä Bluetooth-kaiuttimesta, siinä on ohjelmalähde ja kaiutin samassa kuoressa, mutta keskitytään tässä enemmän autoon kiinteästi asennettuihin laitteisiin.

Jotta kaiuttimesta kuuluisi ääntä sellaisella voimakkuudella, että se on kuultavissa autossa ajon aikana, täytyy ohjelmalähteessä olla sisäinen vahvistin. Soittimien omat sisäiset vahvistimet ovat yleensä 4-kanavaisia, perusoletuksena on että kanavat ovat vasen etukanava, oikea etukanava, vasen takakanava ja oikea takakanava.  Ellei soittimessa ole sisäistä vahvistinta, tarvitaan soittimen ja kaiuttimen väliin erillinen vahvistin. Erillinen vahvistin on tarpeen myös, jos halutaan asentaa esimerkiksi subwoofer, enemmän kaiuttimia kuin neljä tai halutaan laitteistosta suurempi ja jaetaan eri toistoalueita erillisille kaiuttimille joilla on omat vahvistimensa.

Minkälainen ohjelmalähde voi olla?

Ohjelmalähde on useimmiten auton alkuperäinen soitin tai jälkiasennettu soitin. Näissä lähes aina on sisäänrakennettu vahvistin. Poikkeuksiakin on, nykyautoissa on soittimen perässä usein erillinen OEM-vahvistin eikä itse “soittimessa” välttämättä ole enää vahvistinta lainkaan. Myös jälkiasennetuissa on laitteita ilman vahvistinta, mutta ne ovat aika harvinaisia. Soittimen sisäiseltä vahvistimelta ääni kulkee kaiutinkaapeleita pitkin kaiuttimille. Tai valokuitua/koaksiaalikaapelia/linjatasoista/kaiutintasoista kaapelia pitkin erilliselle vahvistimelle/prosessorille jne ja sieltä kaiuttimille.

Mikäli laitteistossa on ulkoinen vahvistin, voidaan käyttää “soittimena” vaikka tablettia. Tai tehdä koko laitteisto ilman näkyvillä olevaa soitinta, esimerkiksi DSP-vahvistimella jossa on Bluetooth-vastaanotin. Tällöin radionkuuntelukin hoidetaan nettiradioita kuuntelemalla.

Minkälaisia kaiuttimia autohifilaitteistossa voi olla?

Autohifilaitteistoissa on kolmenlaisia kaiuttimia. Erillisiä kaiutinelementtejä, erillissarjoja ja koaksiaalikaiuttimia. Erilliset kaiutinelementit kuten esimerkiksi diskantit, keskiäänet, midbassot ja subwooferit ovat valmistettuja toistamaan tiettyä taajuusaluetta äänestä. Erillissarjoja on sekä 2-tieversioita että 3-tieversiota. Erillissarja koostuu 2-tie versiona diskanteista, midbassoista ja passiivisista jakosuotimista. Erillisarja 3-tie versiona sisältää diskantit, keskiäänielementit, midbassot ja jakosuotimet.  Koaksiaalikaiuttimissa on versioita 2-tiestä jopa 5-tie malleihin. Koaksiaalikaiuttimessa on yleensä diskantti midbasson keskelle asennettuna, siitä tulee nimi koaksiaali ( co-axial, samankeskeinen ) koska molempien kaiutinelementtien keskipisteet ovat samalla akselilla. Erillissarjojen ja koaksiaalien tarkoituksena on yleensä toistaa koko äänialue lukuunottamatta matalimpia sub-bassoalueen taajuuksia. Niitä varten on sitten se subwoofer.

Minkälaisia vahvistimia autohifilaitteistossa voi olla?

Vahvistimet voisi jakaa nykyään kahteen kategoriaan. Vahvistimet ilman DSP-ominaisuutta ja DSP-vahvistimet.

DSP-vahvistimet ovat lähes aina monikanavaisia, niissä on yleensä 5-20 kanavaa. Näitä voidaan asentaa lähes mihin tahansa olemassaolevaan järjestelmään joko auton soittimen ja kaiuttimien väliin tai auton alkuperäisen vahvistimen ja kaiuttimien väliin. Ja niillä voidaan soittaa laitteiston kaikki kaiuttimet, vaikka usein erilliselle subwooferille asennetaan oma monovahvistin joka saa signaalinsa DSP-vahvistimelta. DSP-vahvistimen etuja ovat pieni koko kanavamäärään nähden, helppo asennettavuus suoraan kaiutintasoisiin liitäntöihin ja mahdollisuus soittaa auton isokin järjestelmä kokonaan yhdellä vahvistimella. Ja tietenkin se DSP:n tuoma säädettävyys. Aktiiviset jakosuotimet lähes rajattomilla säätömahdollisuuksilla, aikaviivekorjaukset ja erilaiset taajuuskorjaimet tekevät mahdolliseksi viilata systeemin toistoa lähes loputtomiin.

Perinteisemmät ilman DSP-ominaisuutta olevat vahvistimet ovat säätöominaisuuksiltaan todella paljon rajallisempia. Niissä on yleensä vain kiinteällä jakojyrkkyydellä olevat ylipäästö- ja/tai alipäästösuotimet jos niitäkään. Näissä vahvistimissa taas on paljon suurempi määrä teholuokkia kuin DSP-vahvistimissa. Monovahvistimet eli 1-kanavaiset ovat suosituimpia subwooferin ohjaamiseen. Perinteiset 2-kanavaiset soveltuvat moneen eri tarkoitukseen ja 4-kanavaiset vielä useampaan. Tarjolla on myös 5-kanavaisia ja 6-kanavaisia vahvistimia, sitä suuremmat kanavamäärät ovat harvinaisia ilman DSP-ominaisuutta olevissa vahvistimissa.

Usein isompia järjestelmiä rakennettaessa hankitaan mieleiset vahvistimet laitteiston kaiuttimille ja ohjelmalähteen ja vahvistimien väliin asennetaan erillinen DSP ilman vahvistinta. Tämä on ratkaisuna siinä mielessä hyvä, että minkä tahansa laitteiston vahvistimen tai sen DSP:n voi vaihtaa yksistään jos tarpeet muuttuvat tai nälkä kasvaa.

Mitä muita laitteita autohifilaitteistossa voi olla?

Aiemmin jo mainittu erillinen DSP on yksi yleisesti käytetty laite. Siihen saadaan signaali sisään jälkiasennetun soittimen linjalähdöistä tai auton OEM-soittimen kaiutinlähdöistä ja auton OEM-vahvistimen kaiutinlähdöistä. Lisäksi näissä on myös optisia tuloja ja usein mahdollisuus digitaaliseen tuloon muillakin liitännöillä ja Bluetooth-striimaus mahdollisuus.

Jos halutaan asentaa vain aktiivisubbari tai subwoofer ja vahvistin auton alkuperäiseen järjestelmään, siihen otetaan signaali usein aktiivisella linjamuuntimella auton kaiutinlähdöistä.

Mikä on muuttunut autohifilaitteissa viime aikoina?

Integroidut soittimet ovat lisääntyneet, kaikkiin autoihin ei enää voi vaihtaa soitinta ollenkaan. Tai se on niin iso ja kallis projekti, että on helpompaa käyttää alkuperäistä soitinta ja DSP-vahvistinta järjestelmän peruskivinä. Vahvistimien teholukemat ovat kasvaneet moninkertaisiksi ja erilaisten vahvistimien valikoima on lisääntynyt valtavasti.

Takavuosina paljon käytettyjä erillisiä taajuuskorjaimia ei enää näe, eikä aktiivisia jakosuotimiakaan. Ne ovat sisäänrakennettuina soittimiin, DSP-vahvistimiin ja DSP-laitteisiin. Digitaalinen signaalin käsittely on vähentänyt erillisten laitteiden tarvetta ja kaapeloinnin tarvetta huomattavasti.

 

Seuraavaksi Mitä on AUTOHIFI osa 3 kertoo mitä muuta autohifissä käytetään kuin ne itse autohifilaitteet