Tällä kertaa jutun aiheena on VW T5 kaiuttimien asennus. Suomalainen BLAMin maahantuoja AudioHellman Oy valmistaa autokohtaista kaiutinsarjaa näihin autoihin. Sarja on täysin Plug&Play malliltaan, eli alkuperäiset kaiuttimet otetaan pois ja samoihin kiinnityksiin ja liittimiin vaihdetaan tilalle uudet. Hieno sarja ja ääneltäänkin varsin mainio, muutamia pikkujuttuja sarjan asennuksessa on jotka kannattaa ottaa huomioon varsinkin jos tekee asennusta Facelift-mallin autoon ( 2009-2015 ).
Tällä kertaa otimme alkuperäisestä setistä UMIK1 mikrofonilla ja REW-softalla taajuusvastemittauksen joka tehtiin sitten myös uusilla kaiuttimilla uudestaan. Settiä myös kuunneltiin. Kuuntelukommentit jutun lopussa, samoin kommentit siitä mitä saatiin vielä aikaan soittimen vaihdolla ja 2-kanavaisen vahvistimen asennuksella.
Tämän näköinen vaste on alkuperäisissä kaiuttimissa. Äkkiä katsottuna suurin puute ettei alle 100 Hz taajuuksilla juuri bassoa tule.
Tähän pieni kommentti kotihifiharrastajille joiden mielestä äkkiä katsottuna isoin puute on 100 Hz kohdalla oleva möykky. Autossa ajomelu ( varsinkin tällaisessa pakettiautossa jota ei ole vaimennettu kunnolla ) peittää sitä enemmän musiikkia mitä matalammille taajuuksille mennään. Siksi käytännössä autossa täytyy olla bassopäätä selvästi ylä-ääniä enemmän jos niitä ajossakin haluaa kuulla.
Tuotteet joita tämä juttu koskee:
- BLAM 200RS-T5 kaiutinsarja
- CTK Elastic 10 pehmytmatto
- CTK Premium 2.2 alubutyyli vaimennusmatto
- Alpine iLX-W650BT multimediakeskus
- Soittimen asennussarja 381320-30-1
- GAS Beat 60.2 2-kanavainen vahvistin
Oviverhoilun purkaminen
Irroita oven kiinnivetokahvan muovikuori vetämällä se pois. Avaan sen alta löytyvät 2 kpl torx-ruuveja.
Avaa oven keskeltä Torx-ruuvi
Avaa oven alalaidasta 3 torx-ruuvia
Kampea verhoilun etu-, taka- ja aladaidasta kiinnikkeet irti.
Nosta verhoilu yläreunastaan irti takalaidasta alkaen. Irroita oven avausvaijeri ja katkaisijoiden sähköliitin verhoilun takaa.
Midbasso pois ovesta ja pieni vaimennus
Poraa popniitit irti OEM-kaiuttimesta, sopiva terä on 4.5-5 mm paksu. Irrota liitin ja kaiutin.
Kuvassa vanha ja uusi kaiutin etupuolelta
Ja sama kaksikko myös takapuolelta
Kun kaiutin on irti, on hyvä tehdä vähintäänkin pientä vaimennusta peltitynnyrin lailla kumisevaan Transportterin oveen. Se vähentää ajomelua ja ennenkaikkea pienikin vaimennus kertomallamme tavalla parantaa ovikaiuttimen toistoa varsinkin bassoalueella. Tähän ei tehty totaalista oven vaimennusta, sillä se vaatii ikkunan irroituksen mekanismista ja sisemmän ovipellin purkamisen. Tässä projektissa siihen ei ollut aikaa, mutta meillä on ohjeet siihenkin vanhemmassa T5 jutussamme TÄÄLLÄ.
Puhdista bräkliinillä kaiuttimen aukosta käsin niin suuri alue oven ulkopellistä kuin saat puhdistettua. Leikkaa siihen sopivat vaimennusmaton palat ja telaa ne rollerilla kiinni. Jos teet tämän kaltaisen “minivaimennuksen”, esimerkiksi muutama arkki CTK Premium 1.8 mattoa riittää näihin kahteen oveen. Alubutyylin päälle oven ulkopeltiin laitetaan CTK Elastic 10 mattoa, tämän jutun hommaan riittää kaksi CTK Elastic 10 arkkia.
Älä ylitä matolla palkkia ettet tee vesitaskua oven rakenteeseen.
Oven sisäpeltiinkin kannattaa laittaa pari palaa mattoa, helpottaa tynnyrin kuminaa sekin.
Uusi midbasso oveen paikoilleen
Tässä kaiutinsarjassa on varsin kattavat asennustarvikkeet mukana. Tiivisteitä joka väliin, kaiuttimen asennuslaippa johon on tehty valmiiksi Plug&Play johtosarja elementille, kaikki ruuvit, pultit, mutteri ja jopa vesisuoja kaiuttimen takapuolelle estämään veden valumista kaiuttimen taakse.
Kuvassa kaiutinadapteri johtoineen ja sen tiivisterulla. Tiiviste on kahteen halkeavaa mallia. Toinen puolisko adapterin ja auton väliin, toinen kaiuttimen ja adapterin väliin.
Liimaa toinen osa tiivisteestä kaiutinadapterin laippaa kuvan osoittamalla tavalla
Tässä kuvassa toinen vesisuoja ja sen tiiviste.
Jos teet asennusta T5 malliin joka on ennen faceliftiä, vesisuojat jätetään tuohon kuosiin kuin mitä ne kuvassa ovat. Mahtuvat olemaan ja toimivat hyvin. Jos taas teet asennusta Facelift-malliin, vesisuoja ei mahdu samaan kohtaan ja sitä pitää hieman leikellä.
Ylhäällä Facelift malliin muokattu vesisuoja. Alhaalla vesisuoja joka on paketissa mukana ja käy pre-faceliftiin.
Vesisuojan oven peltiä vasten tulevaan laippaan asennetaan myös tiiviste kuvassa näkyvällä tavalla. Nimenomaan pultinreikien ulkopuolelle.
Kun muokkaat vesisuojia Facelift-malliin, muista tehdä niistä pelikuvat, eikä identtiset!
Vesisuojat muokataan siten, että oven takareunaa kohden tulevaa päätä lyhennetään ja se viistetään kuvassa näkyvällä tavalla noin 45 asteen kulmaan. Toista päätä lyhennetään suoraan. Vertaile kuvassa niitä kahta kiinnityspultin paikkaa joista suoja tulee kiinni ja tee molemmista niiden ylimenevistä päistä vastaavan näköiset kuin kuvassa.
Vihreät nuolet näyttävät kiinnityspisteitä joiden kohdalla vesisuoja tulee kiinni ennen faceliftiä autoissa. Punaiset taas niitä pisteitä joihin se kiinnitetään uudemmassa Facelift-mallissa. Kuten kuvassa näkyy, vesisuoja tulee samoihin pultteihin kiinni kuin kaiutinadapteri eli se pitää kiinnittää yhtä aikaa.
Vesisuojan ja kaiutinadapterin kiinnitykseen on pakkauksessa mukana pultit, prikat ja mutterit. Asenna mutterit oven sisältä päin kuten kuvassa näkyy. Eli mutterit tulevat auton sisäpuolelle päin.
Kuvattuna hieman etuviistosta joten aavistuksen vääristää etäisyyksiä
Ylläolevassa kuvassa näkyy syy vesisuojan muokkauksen tarpeeseen. Faceliftin kaiutinpaikka on käännetty sen verran että sen takalaita on paljon syvemmällä oven sisällä. Joten vesisuoja ottaa kiinni ikkunan kiskon korvakkoon jos sen asentaa keskelle ylös ja muokkaamattomana.
Kun vesisuoja ja kaiutinadapteri ovat kiinni ovessa, laita adapterin reunaan tiiviste kuvan osoittamalla tavalla.
Seuraavaksi liitä adapterissa oleva kaiutinliitin auton kaiutinliittimeen ja valmiiksi holkeissa olevat kaapelinpäät Blamin painoterminaaleihin. Ja ruuvaa pakkauksessa mukana tulevilla ruuveilla kaiutin kiinni adapteriin.
Kaiutin paikoillaan ovessa. Sitten ovi kasaan ja diskanttien vaihtoon.
Pakkauksessa on mukana myös itseliimautuvaa huopanauhaa joka on tarkoitettu kaiuttimen yläpuolella kuvassa näkyvän kaiutinliittimen ympärille. Se kun ei enää ole kiinni kaiuttimen rungossa niin siihen kannattaa laittaa pehmustetta ympärille, ettei se kolise oven sisällä.
Diskanttien vaihto
Diskantin ritilä lähtee kampeamalla pois
Avaa ruuvit ja irroita liitin.
Kuvassa OEM diskantti ja uusi diskantti etupuolelta
Samat taustapuolelta ja kuvassa mukana uusi jakosuodin yksikkö
A-pilarimuovi otetaan pois että saadaan paikka uudelle jakosuotimelle, se ei mahdu diskantin alle.
Tästä näet pilariverhoilun kiinnikkeet
Nuoli osoittaa mihin kannattaa diskantin kaapeli pujottaa ettei se jää kantamaan diskantin alle. Diskantti oikealla ja kaapeli menee vasemmalle sen pilarimuovin allepäin.
Uusi diskantti paikoillaan. Siitä menee kaapeli jakosuotimelle joka on vasemmalla piilossa. Samoin jakosuotimelta tulee kaapeli kuvassa näkyvään OEM-liittimeen.
Jakosuotimen piilopaikkaa osoitetaan sormella tässä kuvassa.
Uuden erillissarjan ääni vs vanha
Onhan siinä ero kuin yöllä ja päivällä. Tästä erillissarjasta tulee jo oikein mallikkaasti niitä bassotaajuuksiakin jotka alkuperäisistä puuttuivat käytännössä täysin. Ero tuntui kuunneltuna vielä suuremmalta kuin miltä se vastemittauksessa näyttää. Liekö pieni vaimennus poistanut jotain ylimääräisiä pörinöitä jotka mittari mittasi bassoksi? Ehkä. Yläpäässä ei isoja eroja ollut mittarilla, mutta selvästi miellyttävämpi sävy tässä uudessa sarjassa on, sitä on kiva kuunnella.
Alkuperäisen ja uuden kaiutinsarjan vasteessa on paljon samankaltaisuuttakin, molemmissa on kontuullisen siistin näköinen vaste keskiääni ja diskanttiosastolla, jopa yllättävänkin siisti ottaen huomioon että mitään DSP:tä ei ole käytössä ja kaikki kaiuttimet ovat vaan alkuperäisillä paikoilla eikä niitä ole mitenkään muokattu. Alemmassa keskiäänialueessa on loiva iso “kuoppa” jos vertaa sitä bassotaajuuksiin. Tämä todennäköisesti johtuu siitä että alkuperäinen kaiutinpaikka ovessa on todella “syvällä”. Eli siis kaukana oviverhoilusta ja se ei taatusti paranna keskiäänien kuulumista ovikaiuttimesta.
Seuraavaksi soittimen vaihto
Mittaukset ja kuuntelut kaiutinten vaihdon jälkeen on tehty. Niin paljon parannusta ääneen pienellä työmäärällä ja tekemättä autoon mitään muutoksia. On helppo sanoa että BLAM 200RS-T5 on hintansa väärti, todellakin. Samaa settiähän saa myös uusimpaan T6 korimalliinkin, se on BLAM 200RS-T6, yllättäen. Mutta tässä projektissa haluttiin myös lisää äänilähteitä ( eritoten Android Auto ja Apple Car Play käyttöön ) joten soittimen vaihto oli ohjelmassa seuraavaksi. Samalla lisätään pieni 2-kanavainen vahvistin.
Alkuperäinen soitin on tämännäköinen laite tässä autossa
Auton rattikaukosäädöt saadaan toimimaan rattiadapterilla oli soitinmerkki sitten mikä tahansa markkinoilla olevista perinteisistä merkeistä. Jos autossa on enemmän ominaisuuksia vakiona soittimeen liittyen ( parkkitutkaa, pakkikameraa, ilmastoinnin näyttöä tms ) niin Alpinen soitinvalikoimasta löytyvät soittimet joiden kanssa ne toimivat edelleen hienosti kun valitaan oikeat adapterit väliin ). Tähän autoon valittiin äänilähteeksi Alpine iLX-W650BT. Apple Car Play, Android Auto, hyvä ääni ja asialliset äänen säätöominaisuudet kuten aikaviiveet, säädettävät jakosuotimet ja parametrinen taajuuskorjain.
Alpine iLX-W650BT paikoillaan VW T5 Facelift kojetaulussa
Asennussarjana käytettiin Soittimen asennussarjaa 381320-30-1 jossa on hyvä kiinnitys Alpinen iLX-soittimille ja hyvin tyylikäs ulkonäkö.
Lisätään vahvistin
Nuolet osoittavat maapistettä, sulakepesää ja virtaliitäntää akkuun
Vahvistimen lisääminen tähän autoon on aika helppo nakki. Apukuskin penkin alla on hyvää tilaa vahvistimelle ja virta- ja maakaapeleiden pituuskin jää hyvin lyhyeksi kun tarvittavat kytkentäpisteet löytyvät kuskin penkin alta. Kuskin penkki lähtee pois kun avaa kaksi pulttia ja kaksi mutteria joilla kiskot ovat autossa kiinni. Kaapelit saa vietyä maton alta helposti vahvistimelle. Nyt asennettiin 2×60 W vahvistin, sellaiselle riittää hyvin 10 mm² maa- ja virtakaapelit kun niiden pituus on alle metrin.
Vahvistimelle tehtiin filmivanerista asennuslevy. Levy tuli kiinni ristikkäisistä nurkista kahdella pultilla penkin seinään. Virta- ja maakaapeli kulkee mattoon tehdyn viillon kautta kuskin penkin alle. Samasta viillosta vietiin herätekaapeli, RCA-kaapeli ja kaiutinkaapelit soittimen taakse. Ne saa kuljetettua apukuskin puolelta maton alta helposti.
Jos käytettäisi isompaa vahvistinta tai 4-kanavaista vahvistinta jonka kanssa saadaan aikaviiveet säädettyä erikseen diskantille ja midbassolle, kannattaisi viedä suoraan diskanteille ja midbassoille omat kaapelit erikseen. Tässä tapauksessa vietiin soittimen taakse vahvistimelta kaapelit ja kytkettiin ne soittimen ja auton väliin tulleen adapterisarjan kaiutinlähtöihin. Näin soitin ja vahvistin saadaan helposti pois auton vaihdon yhteydessä. Kun alkuperäinen soitin laitetaan paikoilleen, ääni kulkee jälleen suoraan soittimelta kaiuttimille.
Loppuyhteenveto
Soittimen ja vahvistimen vaihdon myötä ääni muuttui jälleen selvästi. Bassopäähän tuli lisää voimaa ja tarkkuutta selvästi. Ylipäätään toistosta hävisi lievä loudness-tyyppinen korostuma joka vaivasi äänessä pelkän kaiuttimien vaihdon jälkeen. Liekö alkuperäisessä soittimessa ollut jotain korjausta alkuperäisille kaiuttimille? Tai vaan muuten huonompi ääripäiden toisto?
Jos pitäisi kuvailla yhdellä sanalla valmiin setin ääntä se sana olisi musikaalinen. Iloinen kuunneltava, mukavasti bassoa, yläpään toistokin sellainen ettei se rasittanut oikeastaan millään äänitteellä mitä kokeiltiin. Ei edes raskaammalla mätöllä. Bassotoisto on taatusti parempi kuin millään parin litran aktiivisubbarilla ja orkkiskajareilla. Ei ole vaihevirheitä eikä ongelmia äänessä kuten niiden kanssa yleensä tulee. Ja matalammat taajuudet tulevat enemmän voimalla kahden 8″ elementin ja isojen ovien ansiosta jotka toimivat hyvin kotelona tässä automallissa.
P.S. Katso myös juttumme toisen kaiutinsarjan asennuksesta näihin autoihin TÄÄLLÄ.
P.P.S Katso myös juttumme erilaisten aktiivisubbarien sovittamisesta penkin alle. Testasimme mikä toimii parhaiten. Se juttu on TÄÄLLÄ.