Subwoofer asennus Ford Fiesta mk7
Fiestan tavaratila ei ole suuren suuri. Mutta autossa on varapyöräkotelo jota voi hyvin käyttää subbarin asennukseen, varsinkin kun useissa autoissa ei ole lainkaan varapyörää vaan pieni paikkapullo ja kompura sen tilalla. Ne mahtuvat edelleen varapyöränkoteloon vaikka tässä jutussa esitellyn asennuksen tekee.
Tuotteet joita tämä juttu koskee:
- Ground Zero GZCS 10SUB Act
- 4Connect STAGE2 asennussarja 10 mm²
- AIV linjamuunnin 630509
- 4Connect 4-FST12 suojasukka
- Silent Coat Peruspakkaus
- 4Connect STAGE2 kaiutinkaapeli 0,75mm²
- paneelien irroitustyökalusarja
Subwooferista on olemassa myös tismalleen saman kokoinen passiivinen versio Ground Zero GZCS 10SUB jota voi yhtä hyvin käyttää subbarina jos ennestään omistaa vahvistimen jota haluaa käyttää. Toki helpommalla selviää käyttämällä tätä aktiiviversiota, tällöin ei tarvitse etsiä vahvistimelle erikseen asennuspaikkaa.
Virtakaapelin asennus
Virtakaapeliksi tälle paketille riittää 10 mm² laadukas OFC-kaapeli. Sille löytyy helppo läpivienti, iso läpivientikumi johon saa tökättyä piikillä pienen reiän josta kaapeli mahtuu sisälle hyttiin. Kumi löytyy kuvassa sormen osoittamasta paikasta auton rintapellistä.
Kaapelin suojaksi moottoritilaan asensimme erittäin kätevää kutistuvaa suojasukkaa. Siitä kannattaa leikata tähän tarkoitukseen noin 80 cm pätkä jotta se suojaa kaapelin läpivienniltä sulakepesälle saakka.
Kaapeli pujotetaan sukkaan ja sukka kutistetaan kuumailmapuhaltimella sen päälle. Huomioi että suojasukan pituus lyhenee hieman kutistettaessa. Kuten aiemmasta kuvasta näkyy niin 80 sentin pätkä lyheni useamman sentin.
Tässä kuvassa kaapeli on asennettu valmiiksi jo konetilaan. ÄLÄ KYTKE VIRTAKAAPELIA AKKUUN ENNEN KUIN OLET KYTKENYT SEN VAHVISTIMEEN. Nuolet osoittavat sulakepesän paikkaa ja korissa olevaa paikkaa johon virtakaapelin saa kiinnitettyä nippusiteellä. Akkukengässä on hyvä M8 pultti johon virtakaapelin saa suoraan kiinni. Sulakepesän ja akun väliseen pätkäänkin voi halutessaan asentaa suojasukan, jätimme sen tässä pois jotta punainen virtakaapeli erottuu selkeämmin.
Auton hytissä virtakaapelin saa kiinni nippusiteillä auton omaan johtosarjaan. Tuo kaapeli kick-paneelin verhoilun alta ja kynnyslistan alta. Kick-paneeli ja kynnyslista irtovat kampeamalla helposti. Ja asennus takaisin sujuu painaisemalla kiinnikkeet takaisin kiinni.
Takasivupaneelia ei tarvitse irroittaa autosta. Jäykempää kaapelia tai rautalankaa saa työnnettyä helposti paneelin alta ja siihen voi teipata virtakaapelin kiinni ja vetää sen läpi. Tätä ennen takapenkin istuinosa pitää irroittaa ja sen irroitus tapahtuu nostamalla istuinosan etureunasta ylöspäin. Penkin alla kaapelin saa kiinni nippusiteillä auton omaan johtosarjaan. Kaapelin viedään seuraavaksi selkänojan alta tavaratilaan ja siellä varapyörän koteloon.
Maadoitus
Varapyörän kotelossa on valmis pultin paikka johon saadaan helposti maadoitus. Puhdista pellistä maali pois hiomalla ja käytä M6 pulttia kaapelin kiinnitykseen. Suosittelemme vielä lukkoprikan käyttöä ettei liitos pääse löystymään. Maakaapeli kannattaa jättää reilusti pitkäksi, sillä kytkennät vahvistimeen tapahtuvat subbarin ollessa poissa varapyöräkotelosta.
Liitos kannattaa suojata hapettumiselta ja korroosiolta. Liqui Molyn akunnapojen suojarasva on toimivaa tavaraa. Se tarttuu hyvin ja suojaa pintoja.
Kontin vaimennus
Varapyöränkotelo on pelkkää paljasta peltiä. Tämän projektin yhteydessä se on helppo vaimentaa. Samalla saadaan pieni vaikutus tavaratilasta kantautuvaan ajomeluun ja ehkäistään rämisemistä basson tahtiin. Tähän tarkoitukseen riittää pikkupaketti mattoa, eli 0,8 m².
Ennen vaimennusmaton asennusta kotelon peltipinnat puhdistetaan bräkliinillä ja matto leikataan sopiviksi paloiksi jotka telataan kunnolla kiinni roller-työkalulla.
Signaali vahvistimelle
Signaalin saa otettua soittimen kaiutinlähdöistä. Tätä varten käytetään soitinta pois paikoiltaan. Soitin irroitetaan seuraavalla tavalla.
Soittimen alla oleva pieni paneeli lähtee kampeamalla ulospäin. Ohut muovinen tikku on tähän paras työkalu. Se ei aiheuta naarmuja osiin.
Soittimen yläpuolella oleva paneeli kammetaan suoraan ylöspäin. Paneelissa on neljä kiinnikettä taustapuolella.
Seuraavaksi avataan kaksi Torx-ruuvia soittimen yläpuolelta.
Ja kaksi pulttia. Itse soitin lähtee irti kampeamalla sitä muovitikulla reunoilta ja vetämällä pois paikoiltaan.
Kaiutinlähtöjen rinnalle kytketään kaiutinkaapelit joilla signaali viedään tavaratilaan vahvistimelle. Tässä autossa kytkentä meni seuraavien värien mukaan:
- valkoinen – vasen etu +
- valkoinen ruskealla raidalla – vasen etu –
- valkoinen violetilla raidalla – oikea etu +
- valkoinen oranssilla raidalla – oikea etu –
HUOMIO! Emme ota vastuuta kenenkään toisen tekemistä kytkennöistä. On mahdollista että autovalmistaja käyttää eri värejä kaapeloinneissa. Joten kytkennän tekeminen on aina sen vastuulla joka kytkennän tekee.
Kaapelit voidaan kuljettaa virtakaapelin mukana keulasta tavaratilaan. Jos haluat, voit toki viedä ne toiseltakin puolelta autoa vastaavalla tavalla.
Subbari konttiin
Nosta subbari konttiin ja kytke virtakaapeli, maakaapeli ja sisääntulosignaali sen vahvistinyksikköön. Kun laitat kotelon paikoilleen, huolehdi siitä että kaapelit eivät jää subbarielementin kartion alle vaan kulkevat kotelon vieressä.
Lisää tasoa
Tässä tapauksessa kävi niin, että subbarin tasoa ei saatu riittäväksi ilman erillistä linjamuunninta. Koska signaali otetaan kaiutinlähdöistä, tähän ongelmaan silloin tällöin törmätään. Lisäsimme AIV:n tasonsäädöllisen linjamuuntimen väliin ja tasot saatiin nostettua riittävän suuriksi helposti. Eli käytännössä kaiutintasoinen signaali kytkettiin linjamuuntimelle aktiivisubbarin oman sisääntulon sijaan. Ja linjamuuntimelta lyhyt RCA-kaapeli ja herätekaapeli aktiivisubbarille. Subbarin terminaaleista sain virta- ja maakytkennät linjamuuntimelle. Muunnin on kotelon kyljessä kuvassa oikealla.
Valmis
Kun signaalin taso saatiin riittävän korkeaksi, saatiin subbari toimimaan toivotulla tavalla. Bassotoisto on aivan eri luokkaa verrattuna alkuperäiseen järjestelmään. Tilaa ei kulunut tavaratilasta yhtään, mitään ei näy päälle päin ja autossa olevat renkaanpaikkaustuotteet sopivat vielä subbarin kanssa mainiosti varapyöränkoteloon. Ainoastaan ylimääräinen styroksinen täytepala siirrettiin kontista varastoon.
Ja tältä näyttää Fiestan kontti jossa on asennettuna 10″ subwoofer sekä vahvistin.