Parempi ääni T5 Portteriin
VW Transporter T5 korimallissa on ovissa ihan asialliset kaiutinpaikat 8″ midbassokaiuttimille. Ground Zero GZCS 200.2 VWT5-T6 autokohtaisessa kaiutinsarjassa on varsin asialliset midbassot, joiden asennus oviin sujuu täysin Plug & Play tyyliin. Eli alkuperäinen pois ja uusi paikalleen. Samoihin kiinnityksiin ja samoihin liittimiin. Bassotoisto on aivan eri luokkaa kuin alkuperäisillä kaiuttimilla, eikä keskiäänitoistokaan huonommaksi muutu, päin vastoin.
Myös diskanttielementti asentuu paikoilleen yhtä vaivattomasti. Samoihin kiinnityksiin ja samoihin liittimiin. Myös sarjan diskanttielementti on laadultaan asiallinen. Silti sarjan diskanttialueen toistossa on kuitenkin ongelma. Elementin taso on liian kovalla ja varsinkin alemmilta taajuuksiltaan. Alue välillä 3 – 8 kHz korostuu sen verran reilusti, että se estää sarjaa soimasta niin hyvin kuin se voisi soida. Korostuma peittää alleen ylimmät äänet ja sarjassa mukana oleva diskantin tasonsäätö vaikuttaa asiaan vain hyvin marginaalisesti.
HUOMIO! TÄMÄN JUTUN DISKANTTIONGELMA ON NYT MYYNNISSÄ OLEVASSA VERSIOSSA KORJATTU JO VALMISTAJAN TOIMESTA.
Jos laitteistossa on hyvä DSP, DSP-vahvistin tai soitin jossa on sisäänrakennettu DSP, saadaan tuo korostuma toki tasoitettua pois. Mutta jos laitteistossa on OEM-soitin tai joku perussoitin jonka taajuuskorjaimella ei saada asiaa hoidettua, tilanne on aivan toinen. Saimme tästä aiheesta palautetta asiakkaaltamme, joka oli sarjan hankkinut autoonsa ja mietti mitä ongelmalle voisi tehdä. Sattumoisin meillä oli asentamossa T5 johon oltiin asentamassa paikalleen samaa sarjaa. Totesimme että tällainen ongelma on ja päätimme, että siihen etsitään ratkaisu.
Miten ongelmaa tutkittiin ja mihin päädyttiin?
Tutkimme ensin, minkälaisia komponentteja sarjan suotimessa oli. Asiallisia osia ja paperilla ajateltuna ihan järkevällä 3800 Hz jakotaajuudella ja usein hyivn toimivalla 12 dB/oktaavi jyrkkyydellä. Seuraavaksi kokeiltiin, että toimiiko diskantti sen paremmin vaihe käännettynä, jos tehtaalla olisi sattunut moka ja suotimissa olisi kaapeleiden värit väärin päin. Vaiheen kääntö ei vaikuttanut toistoon oikeastaan yhtään mitenkään. Tässä vaiheessa tuli mieleen, että diskantin ja midbasson välillä on hyvin mahdollisesti auton asennuspaikoille asennettuna 90 asteen luokkaa oleva vaihevirhe, koska käännöllä ei ollut mitään merkitystä. 180 asteen muutos vain muuttaa 90 asteen virheen toisin päin eikä kokonaiskuva muutu.
Seuraavaksi mitattiin kuskin ja apukuskin puolen vasteita ja todettiin että molempien puolien vaste on kuuntelupaikalle ja keskelle auton yllättävänkin samanlainen. Tästä pääteltiin, että suurin osa äänestä tulee tuulilasiheijastuman kautta. Muuten hyvin eri kulmissa kuuntelupaikkaan nähden olevien diskanttien vasteet olisivat enemmän erilaiset. Eli kyseessä on todennäköisesti heijastuman aiheuttama korostuma, jota ei ole huomioitu suotimessa.
Kuvassa vihreällä oleva kuoppa tasoittui punaisella merkitty korostuma tasoittui. Vihreän arveltiin johtuvan vaihevirheestä ja punaisen tuulilasiheijastumasta. Ehkä näin, ehkä ei, pääasia että ongelmat saatiin korjattua.
Näiden kahden johtopäätöksen jälkeen päätettiin kokeilla nostaa jakotaajuutta reilusti ylemmäs. Nostetaan se niin ylös, että korostuma lähtee vaimentumaan jo suotimella. Mutta käytetään loivaa suodinta, jotta ei syödä liikaa keskiäänialuetta pois. Testauksen jälkeen päädyimme Audyn Q2 MKP 7.7 uF 250V kondesaattoriin. Se tekee elementille 6 dB / oktaavi suotimen jonka jakotaajuus on reilusti korkeammalla kuin alkuperäisen suotimen 12 dB/oct jako. Kuuntelut ja mittaukset osoittivat, että keskiäänialue toimi paremmin ja diskantti muuttui sointisävyltään paljon miellyttävämmäksi. Vaihekin oli paremmin kohdallaan kuin edellisellä suotimella, sillä stereokuva nousi selvästi ylemmäs vaikka diskantin jakoa nostettiin reilusti korkeammalle.
Tasoa oli vielä reilusti liikaa, joten tarvitaan vielä vastus vaimentamaan diskantin tasoa. Kuunteluilla ja mittauksilla päädyttiin käyttämään 5.6 Ω vastusta. Tällä yhdistelmällä saatiin sarjasta paljon alkuperäistä parempi. Muutamien kilohertsien korostuma saatiin pois käytännössä kokonaan. Ylemmät kuuluvat paljon paremmin, tämän huomasi useallakin testikappaleella. Aiemmin symbaalien äänet peittyivät alemman alueen korostuman alle, nyt ne tulevat selvemmin kuuluviin.
Miten uusi diskantin jakosuodin rakennetaan?
Uuden suotimen saa tehtyä Plug & Play asennettavaksi kun katkaisee läheltä sarjan omaa suodinta kaiutinkaapelin joka tulee autokohtaiselta liittimeltä. Ensin liitetään vihreään ( + ) kaapeliin vastus sarjaan. Sen perään liitetään kondensaattori sarjaan. Kondensaattorin jälkeen laitetaan pyöreä naaras abikoliitin, joka sopii diskantissa olevaan uros abikoliittimeen. Mustaan kaapeliin ( – ) liitetään vain pyöreä uros abikoliitin, jotta se käy diskantin liittimeen.
Toki mustaan kaapeliin kannattaa laittaa lisää johtoa sen verran, että siitä tulee yhtä pitkä kuin vihreästä. Näin kytkeminen on helpompaa.
Nämä diskantin jakosuotimen uudet osat ovat meillä optiona Ground Zero GZCS 200.2 VWT5-T6 kaiutinsarjaan, jos haluat viilata sarjan soinnin viimeisen päälle hyväksi. Optiopaketissa on 2 kpl ylempänä jutussa mainittuja kondensaattoreita ja 2 kpl myöskin aiemmin mainittuja vastuksia. Nyt voit hankkia myös valmiiksi muokatun suotimen optiona sarjan mukaan.
Tämä sama diskantin suotimen muutos toimii yhtä lailla myös T6-korimallin Transportterissa.
Loppukommentti
Jos jossain autossa joku kaiutin kuulostaa ikävältä, välttämättä itse kaiutin ei ole huono. Voi myös olla, että suotimia ei ole ihan viimeisen päälle tehty siihen asennuspaikkaan sopiviksi. Monessa tapauksessa tällaisia ongelmia saadaan kuuntelemalla, mittaamalla ja testaamalla korjattua myös ilman DSP-laitteita kun käytetään siihen vähän aikaa. Tärkeintä on kokeilla niitä muutoksia. Kuunnella ja mitata mitä niillä saadaan aikaan. Pelkkä teoria ei aina riitä, muutujia on sen verran paljon.
Tässä autossa tällä sarjalla muutos oli valtava. Koko sarjan sointi parani radikaalisti. Midbassotoistokin on parempi. Keskiäänialueella ja alemmalla diskantilla muutos oli suurin. Räikeys hävisi, kuunteluväsymys poistui rankemmallakin musiikilla ja yläpään heleys on aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Stereokuva ylempänä ja selkeämpi.
P.S. Katso myös juttumme hyvän aktiivisubbarin asennuksesta VW T5 penkin sisään TÄÄLLÄ. Samoilla ohjeilla homma onnistuu myös T6 korimalliin.
P.P.S. Katso myös toisen kaiutinsarjan asennusjuttu näihin autoihin TÄÄLLÄ, siellä on myös ovien purkuohjeet.